lørdag den 14. maj 2011

Dukkehus #1


I påskeferien gik jeg sammen med Alma igang med at renovere familiens gamle dukkehus. Det er lidt en balancegang mellem at sætte i stand og samtidig bevare det oprindelig, og derfor går vi langsomt og forsigtigt til værks. Alma hjalp med at fjerne gammelt løst tapet, hvilket var lidt af en rejse tilbage i forskellige stilarter. Derefter malede jeg enkelte steder samt tapetserede, hvilket var noget af en udfordring rundt om de små døre og vinduer og samtidig skulle mønsteret passe sammen på de til tider skæve vægge.
Min mor havde haft et dukkehus som blev snedkereret til hende, selvom hun aldrig var særlig interesseret i dukker som barn. Senere blev det givet til andre børn, som det ofte sker når børn vokser fra deres legetøj.
Dette dukkehus tilhørte oprindeligt min fars kusine, og det er sandsynligvis fra midt i 30’erne. Senere fik min fars søstre det, og derefter har en del af mine kusiner (og fætre?) leget med det. Min søster og jeg er de yngste i den flok, og efterfølgende blev det stående hjemme hos mine forældre, hvor mine niecer har leget lidt med det på ferier. Alma er også meget begejstret for det lille dukkehjem og derfor var det oplagt at sætte det lidt i stand.


Oprindeligt bestod dukkehuset kun af de tre nederste rum, og det var rødmalet udvendigt og uden tag. Da vi fik det, byggede min mor overetagen på samt altan/veranda med spiraltrappe. Hun tapetserede taget med tagstens-tapet og dukkehuset med murstens-tapet. Desuden fik hun min bedstefar til at lave gavlen med hjerterne og ”dukkebo” med sin løvsaven.
Der fulgte ganske få møbler med huset deriblandt er et par senge, et køkkenbord med vask, et køleskab i metal med påtrykte madvarer samt et par fade og en støvleknægt.
Min bedstefar lavede derfor også borde, bænke, stole, senge og vugge til dukkehjemmet. Han havde ikke savet med løvsav siden han var barn, men han blev så begejstret for det, så han efterfølgende fortsatte og producerede ufattelig mange ting. Min mor lavede desuden en lille pejs med murstenstapetet, og de små afsvedne træstykker inde i pejsen kan oplyses af en lille pære.
Min søster og jeg fik også forskellige møbler i gave, men disse møbler er i størrelse 1:16, hvilket ikke passer til dukkehuset i størrelsesforhold, da dette er ca. 1:12 - hvis man ser bort fra de mærkeligt lave døråbninger. Lidt ærgerligt for blandt disse møbler er to røde svane-stole, som ser helt malplacerede ud i huset.

 

Blandt de møbler der er for små er også et lyserødt badeværelsesmøblement, som dog bliver i huset indtil videre, og så står et nyt på ønskesedlen. Køleskabet bliver selvfølgelig i dukkehuset. Det har desværre en del rustpletter som ikke kan fjernes uden at skade malingen, og mens vi har haft det, har det aldrig haft håndtag. Køkkenbordet er i temmelig dårlig stand og har mange små søm strittende ud, så det bliver erstattet.
Det er planen at en del af de små træmøbler skal males i nogle fine farver, da nogle af dem er lidt mærkede af tidens tand. De skal pyntes lidt med hynder og puder i fine farver og mønstre. Dynerne og puderne med de små brune blomster bliver, for dem syede min mor af en rest fra nogle lamper, mine forældre havde i soveværelset. De gardiner min mor havde lavet til dukkehuset i min barndom var af noget ret tykt stof, og hun havde også lavet gardinkapper. Dem gemmer jeg væk, og laver nogle mere lette gardinerne, så man bedre kan se de små vinduer.
Der mangler desuden lidt elektriker-arbejde, så der atter kan komme lys i dukkehjemmet. Jeg fjernede nemlig alle ledninger m.m. før jeg tapetserede, da de fleste af dem hang løst. Desuden vil jeg lave nogle papirslampeskærme, for der kommer vist til at mangle lidt lamper.
Endelig skal der dukker i det lille hjem. Der er nogle dukker fra min barndom, men de har påmalet ansigter, som er lidt tværet ud, og desuden er de nærmest børnestørrelse alle sammen.


-Og så ikke et ord om at Blogger slettede mit oprindelige indlæg... øv

3 kommentarer:

 1. Uuuhmmm jeg havde også et dukkehus som barn. Min far installerede lamper i det og det var bare så fantastisk. Jeg havde nogle små (vistnok indianske) ønskedukker (dem som er viklet om med garn) til at bo i huset. Tak for at bringe mindet tilbage :-)

  SvarSlet
 2. Hvor er det fint:-) ligner det dukkehus jeg havde som barn. Kh Christina

  SvarSlet
 3. Er beklageligvis enormt dårlig til at svare i øjeblikket - er bare optaget af mange projekter og sommerhygge...
  Tak for jeres søde kommentarer. Hyggeligt at det bringer minder fra barndommen. Det gør det jo helt naturligt for mig, og nu som voksen gør jeg mig også tanker om hvilke lege mine fastre og senere mine kusiner har leget med det.
  -Og selv her som voksen kan jeg jo heller ikke helt lade være med at indrette lidt i huset, selvom jeg godt kan fornemme at en vis lille frøken synes jeg skal holde nallerne væk. Eller hun synes sikkert det er hyggeligt nok at jeg gerne vil lege med, hvis bare jeg ikke vil bestemme for meget (det meste) og det kan jeg sådan set godt forstå. Faren og bedstemoren griner lidt af det, og af at jeg har brugt så lang tid på at istandsætte, men min mor var vist ikke meget bedre i min barndom, og man gør det jo fordi det er sjovt...

  SvarSlet