fredag den 1. april 2011

Vintagemønstre til orkis fra før 1914

Ja, overskriften siger vel det meste. Denne mønsterhæfte for orkis har ikke noget udgivelsesår påtrykt, men under opremsning af forlaget i forskellige hovedstæder står der Kristiania, som Oslo hed indtil 1914, så hæftet må altså være fra tidligere.
Det er egentlig lidt en tilfældighed, hvordan det er havnet hos mig. For flere år siden døde en af mine gode venners mor som var pianist, og da han havde taget de noder han vil have, spurgte han om jeg ville se om der var noget jeg ville have, for der var en del dubletter og sangnoder for kvinder tilbage. Mens vi stod og bladrede kasserne igennem, dukkede dette mønsterhæfte pludselig op midt mellem guldnede klaver og sangnoder og gule sanghæfter med Bob, Bob, Bøllebob. Hvor det stammer fra og hvordan det er havnet mellem noderne vides ikke.


I indledningen står der:
Yndefuldt og sirligt - det er det rette Udtryk for det smukke Orkisarbejde; yndefuldt og sirligt er det, naar flinke Hænder bevæger sig for at skabe de fine Blonder, og fine Fingre lader Naalen danse gennem Traade og Lökker for med legende Lethed at danne Buer og Ringe, der i deres Sammenstilling kan danne de skönneste Former.
...Intet Arbejde er saa fængslende som Orkisarbejdet, og intet er saa klædeligt, idet Hændernes yndefulde Bevægelser kommer til deres Ret derved.
 

Man kan fint bruge tegninger som instruktion til hvordan man orkerer. Dog vil jeg anbefale (som tidligere skrevet i mit andet indlæg om orkis)  at man istedet for at lave ringe, starter med at øve med at lave en bue på hjælpetråd (se punkt 8) da man så ikke behøver at pille op, hvis knuderne skulle komme til at ligge forkert - og det gør de som regel i starten;-) Se evt. Hendes Verdens orkisskole


Bogen indeholder et væld af mønstre på flakoner, remser og blondebånd samt mønstre til pyntepude/pølle, barnekyser, pynteforklæder, underliv og chemiser, og er virkelig et studie i en svunden tid.6 kommentarer:

 1. Min mormor var super god til at orkere. Når jeg ser din blog her, fortryder jeg da helt at jeg ikke fik det lært.... Kh Christina

  SvarSlet
 2. WOW, for nogle lækre blonder man kan lave!! Jamen, altså!

  Og så har du jo forresten lige VUNDET en SIDEGEVINST hos mig! Tillykke!!
  Send mig fluks en adresse på jane.agesen@gmail.com så jeg kan sende lidt forårspynt til dig!

  Ha' en superfed dag!
  Kh. Jane

  SvarSlet
 3. frk.regnbue - Det er jo heldigvis aldrig for sent at lære, og det er faktisk et rimelig nemt håndarbejde med mange mønster-muligheder. -Og jeg hjælper meget gerne.

  Brilleting - Jane, du må hellere se at få det lært!
  Ih, hvor skønt at have vundet lidt med din skønne farverige streg. Det vil jeg glæde mig rigtig meget til :-)

  SvarSlet
 4. :-) Mangler stadig din adresse, Julie!!

  SvarSlet
 5. Hej Julie! kan man ikke melde sig som fast læser af din blog?? synes ikke jeg kan se hvor.... kh Christina.

  SvarSlet
 6. Hej Christina.
  For at blive fast læser klikker du bare på "fast læser" på blogger-bjælken, der er øverst oppe på siden. Eller du kan kopiere blog-adressen og tilføje den under betjeningspanelet, hvilket man også kan gøre med blogs, der ikke bruger blogger.
  Måske burde jeg bare få lagt en "faste læsere-boks" i sidebaren.

  SvarSlet