tirsdag den 14. december 2010

Der er ingenting i verden så stille som sne

Mirjam med Æbleblomst-bloggen viste for noget tid siden sin fine samling af gammel julepynt, og opfordrede til at andre skulle vise deres. Jeg har ikke ligefrem nogen samling, men jeg har arvet lidt forskelligt.
Fra min bedstemor har jeg bl.a dette træ i gennemsigtig lyseblåt plastik som er næsten 30 cm højt. Min mor mener det er købt engang i 50'erne, og hver jul havde mine bedsteforældre det fremme, men hos dem var det overlæsset med meget mere og større pynt. Derfor har min mor altid grinet lidt af det træ, og det gjorde min søster og jeg også som børn. På et tidspunkt begyndte jeg dog at se noget fint og sart i dette træ - især hvis det blev pyntet med få og enkle ting - og det minder mig om nøgne træer med rimfrost på en klar frostdag, hvilket for mig er noget af det smukkeste. Da min bedstemor døde, ville jeg derfor gerne have det, og da min mor og søster stadig syntes, det var noget af det grimmeste, er det nu blandt mit julepynt. -Og så må det være op til den enkelte, om man synes det er kitsch eller hit..?

Der er ingenting i verden så stille som sne,
når den sagte gennem luften daler,
dæmper dine skridt,
tysser, tysser blidt på de stemmer,
som for højlydt taler.

Der er ingenting i verden af en renhed som sne,
svanedun fra himlens hvide vinger.
På din hånd et fnug
er som tåredug.
Hvide tanker tyst i dans sig svinger.

Der er ingenting i verden, der kan mildne som sne.
Tys, du lytter, til det tavse klinger.
O, så fin en klang,
sølverklokkesang
inderst inde i dit hjerte ringer.


Kuglerne og koglerne i glas er ganske små og måler ca. 2 cm. En del af dem hang også på træet hos min bedstemor. Jeg er lidt i tvivl, om de mon ikke er helt tilbage fra mine oldeforældre. Sølvklokken ved jeg ikke hvornår er fra, men den er ihvertfald fra min oldemor, som jeg er opkaldt efter, og som jeg derfor har fået flere ting fra.
Måtte bare tilsætte den fine tekst af Helge Rode, som har den mest sarte melodi af Poul Hamburger. For tiden bliver den ofte sunget som en af godnat-sangene herhjemme. Den passer nærmest perfekt til disse frostklare dage, som det lille træ minder mig om og til sølvklokken.
Indtil videre har kattekillingen kun pillet en enkelt gang ved det gamle julepynt, og da fik den så meget skældud, at den åbenbart ikke har turdet nærme sig siden. Efterfølgende er der også kommet et meget større træ op, som man endda i skjulte øjeblikke kan klatre i...

mandag den 13. december 2010

Den kreative pakkekalender


I dag blev det endelig min tur til at åbne den fine pakke fra den kreative pakkekalender, der har ligget og ventet. Gaven af fra Dorit med bloggen Doo it - just doo it. (linket skulle virke nu) -Og hvilken gaver - lige i mine favorit farver. Mine hurtigt taget billeder i halvdårligt morgenlys viser slet ikke hvor fint det virkelig er.

Fantastisk fint armbånd i sælskin (?) med detaljer i turkis og et snert af lime - Uuhm. Tror godt det kunne komme til at bo på min arm, og det luner faktisk rigtigt dejligt.


-Og flotte hjerter i pink og lilla. De små hjerter er så fint strikket. Lækkert, især i de farver. (EDIT:  havde set at de store hjerter var grydelapper, men det var først da jeg kom hjem med iskolde fingre, at jeg forstod at det lille rum var til tommelen og det store til de andre fingre. Virkelig smart, især til sådan en, der altid er bange for at brænde fingrene, hvis de skulle komme udenfor grydelappen.
Der er også en lille pige herhjemme, som synes det hele er meget fint :-)

Tusind tak for de meget fine gaver.

-Og et stort kram til Karina for at have fået hele dette puslespil til at gå op.

søndag den 12. december 2010

Hjertefest og iskrystaller i kulden


Til hjerternes fest har jeg doneret 5 forskellige iskrystaller/snefnug, håndlavet i orkis. Et lille bidrag for at hjælpe mødresagen og dem som trænger allermest midt i julens hjertevarme. Al respekt til Marina og Trine for deres store arbejde.

Vi har haft en hyggelig weekend, med besøg af en af Almas veninder fra børnehaven, samt køkkenrengøring og småkagebagning. Vi var ude på en dejlig gåtur med fantastisk blå himmel og solskin, men det var pivkoldt med frostvejr og stiv blæst. Ved ikke om fuglene fryser, men de var ihvertfald ivrige efter at få brød, som vi og andre havde med, mens de baskede rundt i det lille stykke vand der ikke var frosset til.

fredag den 10. december 2010

En lille nisse rejste...

...med ekstrapost fra barn til barn i børnehaven. Og det var en rigtig drillenisse Alma havde med hjem i går. Den gemte saks og lim, da vi flettede julehjerter og limede guirlander, og hoppede op i det just ankomne træ, så kattekillingen (der ikke er så lille mere) hoppede efter.
Nissen rejste i morges tilbage til børnehaven og et nyt barn. Vi glemte at fotografere den, mens vi legede med den, så nissen der sidder her i træet, er en drillenisse som allerede bor hos os.
Juletræet blev efterfølgende pyntet, og den lille frække drille-mis er ved at lære, at man ikke må kravle i lige præcis det træ eller pille pynten af...

lørdag den 4. december 2010

Højt oppe langt mod nord...

Der hvor Julemanden bor,
og kikker fra sit vinterskjul.
Der står hans kane klar,
til den tur han ta'r,
så det kan bli'e en dejlig jul.

Jeg har fået brev - ikke fra Julemanden - men fra min gaveven i den kreative pakkekalender. Og på brevet var den smukkeste afsendermærkat med isbjørnen og så fine frimærker deriblandt julefrimærker, hvor barnets forventningsfulde ansigt og julehjertet med indflettet Grønlandsflag spejles mod julekuglen. Behøver jeg at fortælle, at jeg er spændt... men jeg har først åbnedag d. 13. dec!
Der er også andre end mig, der er spændte, for Alma stod og trippede, men da jeg så fortalte at jeg først måtte åbne den om mange dage, trak hun bare på skulderen og sagde ok. Gemalen derimod har været henne ved det brev utallige gange, og spurgt om jeg ikke bare kunne åbne kuverten, og han endte med at lægge det helt væk...
Alma er åbenbart ikke så forhippet på det med gaver, for i dag sov hun længe, og var oppe i flere timer inden hun kom i tanke om, at hun da også lige skulle kigge i julestrømpen - eller også var hun nervøs for at julemanden måske havde gjort alvor af  ikke at komme med gaver til uartige børn, for hun var lidt fræk igår...
Dette fine brev fik mig til at tænke på, at min søster og jeg som børn faktisk fik kort fra Julemanden på Grønland, og det endda uden at vi skrev til ham. Vores "reserve"moster (mine bedsteforældres Københavnerdrengs kone) arbejdede i mange år på Grønlands Handel, og så sørgede hun for, at vi fik en hilsen, hvilket vi syntes var helt vildt hyggeligt.

torsdag den 2. december 2010

Pakkekalender


I dag åbnede Marie-Louise med bloggen Deerhouse den gave jeg havde sendt afsted i den kreative pakkekalender. Jeg overvejede længe hvilken gave jeg skulle lave, men besluttede mig endeligt for orkis-snefnug i en stjerneuro. Jeg havde flere andre idéer, men afgjorde til sidst at det blev orkis, da jeg selv synes det er dejligt at modtage håndlavede ting man ikke selv kender håndværket bag.

Fire strømper uden fod...

en tomat så rød som blod
og en gammel gulerod
kan du få for en krone

Er vist gået helt i selvsving med de gamle sange fra julekalenderne... -Og det passer næsten her, for Alma fik i julestrømpen to par leggings, og det er da så godt som 4 strømper uden fod! Ret smart også om vinteren, når man gerne vil have sine balletstrømper på med blondekant, eller når man kommer til at træde i smeltet sne fra en støvle, for så er udskiftningen knap så stor.
Tomaten så rød som blod og en gammel gulerod passer jo også næsten på den julenederdel, jeg har syet til hende - bortset fra at det er mere pink... Den er i hørstof med påtrykte guldengle sammen med pink lomme i hør, pink-rød stribet rib og orange stråbånd. Var lidt i tvivl om jeg istedet skulle bruge mørklilla bånd, men det virkede bare ikke helt rigtigt, selvom jeg elsker lilla. Og den passer da også perfekt i farverne til hendes ugle-bluse fra Ej-sikke-lej.
Hun var vældig kæk, da hun fjollede rundt med solbriller, inden hun skulle i børnehave - dog uden solbriller. Efter en ikke særlig lang dag i børnehaven, der sluttede med julehygge for forældrene, var hun åbenbart helt udmattet. Det tager på kræfterne med al den spænding i december. 
-Og så en lille kommentar fra hende (nok fordi hun har leget med sin venindes fevinger). Hun står med den Peddersen og Findus julebog, der har været i julestrømpen og siger så pludselig: "Julemanden har lavet en fejl." Jeg bliver lidt forvirret, mens gemalen spørger hende om hun ikke kan lide bøger, for det plejer hun da. "Jo, jo" siger hun "men jeg skulle jo have haft vinger" Øøh, nå... vi måtte jo så forklare, at man ikke helt kan bestemme hvad julemanden kommer med.